Search my Blog

Thursday, July 9, 2015

Ayam Masak Bali

 My eldest son must have chicken in the menu everyday.... I already  made most of the chicken dishes in this Iftar month thus far.... so looking for something different and found this one. It is somewhat new to us because it infuses few different aromas... quite strong aroma in my opinion.... nice for occasions but not too often as daily dishes.... overall I give it 5* out of five.


BAHASA MALYSIA VERSION
Sedap masak Bali ni.... haruman serai, daun limau dan daun kari memang kuat.... sesuatu yg baru untuk di cuba... tapi tak boleh buat kerap sangat masakan seperti ini.... sesuai untuk hari raya atau hidangan untuk tetamu.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: MamaDee@KongsiResipi
Resipi di taip semula utk mudah rujuk
BAHAN2:
8 ketul Ayam
6 ulas Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1 sk Serbuk Ketumbar*

1 sk Jintan Manis*
1 sk Jintan Putih*
2 btg Serai*
(* blend)

1 btg Serai - di ketuk2 sb Serbuk Kunyit
Kicap pekat
Cili kering
1 tangkai Daun Kari
3-4 helai Daun Limau Purut
1 Asam keeping
Garam dan gula


CARA2:
1. Perap ayam dgn bahan2 blend*, kunyit dan kicap pekat.
2. Goreng ayam sehingga masak & masukkan lebihan perapan tadi, daun kari, daun limau purut, serai ketuk, asam keeping, garam & gula.
Masak sehingga kering dan Wangi.
3. Hidangkan dengan nasi atau pulut.
 

No comments:

Post a Comment

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)